herbata konopna
Sklep konopny Luuz.pl » Najnowsze wpisy » Blog » Herbata konopna

Herbata konopna

Produkty z konopi zawierają mnóstwo kannabinoidów, które pozytywnie wpływają na codzienne funkcjonowanie naszego organizmu. Konopie zyskują każdego dnia sympatię wśród klientów ze względu na swoje właściwości. W tym artykule wyjaśnimy, dlaczego coraz chętniej sięgamy po herbatę konopną i jak ją przygotować, aby zachować jej działanie i wspaniały smak.

Napar z konopi

W świeżo zebranych konopiach zawarte w roślinie kannabinoidy występują w kwasowych formach (np. CBDa, THCa). Dzięki wysokiej temperaturze przechodzą one w swoje odpowiedniki pozbawione grupy karboksylowej. Oznacza to, że podczas podgrzewania, czyli procesu dekarboksylacji z CBDa (kwasu kannabidiolowego) powstaje CBD.

W swoich pracach, wieloletni badacz konopi dr Hazekamp wykazał, że podczas parzenia naparu temperatura osiąga niższą wartość niż temperatura podczas waporyzacji konopi. Oznacza to, że w herbacie pozostaje większa ilość kwasowych form.

Co ciekawe, na Jamajce herbata konopna stosowana jest jako lek między innymi na przeziębienie, gorączkę i stres!

Herbata konopna właściwości

Za tak wspaniałe właściwości herbaty konopnej odpowiadają wspomniane wcześniej kwasy kannabinoidowe. To one wykazują efekty lecznicze, bez działań psychoaktywnych.

THCA bardzo korzystnie wpływa na nasz układ odpornościowy oraz wykazuje działanie:
– przeciwzapalne
– neuroprotekcyjne
– przeciwnowotworowe

CBDA posiada za to właściwości:
– przeciwzapalne
– przeciwbakteryjne
– przeciw nudnościom (szczególnie w połączeniu z THC)

Badania w tym zakresie nie są jeszcze rozbudowane, ale większość z nich dotyczy wymienionego jako trzecie działania przeciw nudnościom. CBD oraz CBDA tłumią wymioty i nudności poprzez działanie na receptor 5HT1A. Dodatkowo kannabinoidy te zmniejszają motorykę jelit, co ważne jest dla pacjentów podczas chemioterapii. Inne badania za to wskazują, że CBD i CBDA zmniejszają stres poprzez wpływ na receptor serotoninowy.

Międzynarodowe Stowarzyszenie Leków Kannabinoidowych (IACM) przeprowadziło ankietę, w której 25% jej uczestników wymieniło herbatę konopną, jako jeden ze sposobów przyjmowania konopi w zakresie leczniczym. Jako główne zalety tej formy stosowania, badani wymienili dłuższy czas występowania pozytywnych efektów.

CBD zawarte w kwiatach konopi siewnych działają kojąco i stabilizująco na nasz ośrodkowy układ nerwowy. Właściwości kannabinoidów wykorzystywane są do wspomagania terapii padaczki, migren oraz przy problemach z tarczycą czy bezsennością.

Herbata konopna ma wpływ na stymulację gospodarki energetycznej organizmu, ze względu na białko znajdujące się w konopiach, które spowalnia lub zapobiega skokom cukru we krwi.

Jak przygotować herbatę z konopi?

Poniżej opisaliśmy dla Was sposób przygotowania naparu z konopi według wskazań zawartych na broszurze dla pacjentów w Office of Medicinal Cannabis w Holandii.

1. W garnuszku doprowadzamy do wrzenia 0,5l wody.
2. Dodajemy około 0,5g rozdrobnionej konopi, a następnie zmniejszamy ogień.
3. Na małym ogniu pod przykryciem pozostawiamy na 15 min. Przykrycie pozwoli nam zachować większą ilość lotnych terpenów.
4. Kolejny krok to zdjęcie garnka z palnika i przecedzenie przez sitko, aby uzyskać klarowny roztwór.
5. Do ciepłej herbaty dodać łyżeczkę śmietanki do kawy w proszku.
6. Herbatkę konopną możemy przelać do termosu lub przechowywać w lodówce do 5 dni. Za każdym razem należy wstrząsnąć przed użyciem.

Zamiast wymienionej w broszurce śmietanki w proszku, my do ciepłej herbatki dodajemy niewielką ilość oleju (np. kokosowego, lnianego) lub lubiane przez siebie produkty bogate w tłuszcz jak masło czy mleko. Dla osób, które chcą posłodzić wybraną herbatkę konopną można dodać cukier, miód czy syropy smakowe. Nie obawiajmy się też lekkiej goryczy, ponieważ ten smak świadczy o obecności nasion w kwiatostanach. Do zaparzania najlepiej wybierać młode kwiatostany i liście w suszonej lub świeżej postaci.

Jeżeli zastanawiacie się, dlaczego do naparu powinniście dodać odrobinę tłuszczu, to już tłumaczymy!
Kannabinoidy nie rozpuszczają się w wodzie, potrzebują nośnika w postaci tłuszczu. Tworząc napar/herbatkę w niewielkiej ilości przechodzą one do wody, natomiast po ostudzeniu wytrącają się. Dzięki dodaniu tłuszczu zatrzymujemy je w naparze i zapobiegamy osadzaniu się ich na naczyniu.

Herbata konopna wysokiej jakości

Działanie herbatki przeważnie zaczyna się od 30 do 90 minut po jej wypiciu. Maksymalny efekt uzyskujemy po 2-3 godzinach, a działanie zmniejsza się po około 4-8 godzinach. Łącząc picie naparu z tłustymi potrawami pomagamy możemy uzyskać szybsze i mocniejsze działanie.

Zalecana dzienna ilość to filiżanka lub kubek o pojemności 200ml wieczorem. Po około tygodniu możemy zwiększyć ilość o kolejne 200ml. Kolejną porcję najlepiej wypić po kilku godzinach, gdyż doustne podanie wiąże się z wydłużonym czasem wchłaniania i dłuższymi efektami.

Nasz sklep konopny w swojej ofercie posiada czystą herbatę konopną mieloną i z całymi kwiatostanami. Dla poszerzenia wyboru przygotowaliśmy również herbaty konopne z dodatkami:

źródła:

1. Hazekamp Arno. (2011). A review of cannabis tea.
2. Hazekamp Arno. Wprowadzenie do medycznej mearhuany
3. Ruhaak, Lucia & Felth, Jenny & Karlsson, Pernilla & Rafter, Joseph & Verpoorte, Rob & Bohlin, Lars. (2011). Evaluation of the Cyclooxygenase Inhibiting Effects of Six Major Cannabinoids Isolated from Cannabis sativa. Biological & pharmaceutical bulletin. 34. 774-8. 10.1248/bpb.34.774.
4. Moreno-Sanz, Guillermo. Can You Pass the Acid Test? Critical Review and Novel Therapeutic Perspectives of Δ 9 -Tetrahydrocannabinolic Acid A. Cannabis and Cannabinoid Research. 1. 10.1089/can.2016.0008
5. Bolognini D, Rock EM, Cluny NL, Cascio MG, Limebeer CL, Duncan M, Stott CG, Javid FA, Parker LA, Pertwee RG. Cannabidiolic acid prevents vomiting in Suncus murinus and nausea-induced behaviour in rats by enhancing 5-HT1A receptor activation. Br J Pharmacol. 2013 Mar;168(6):1456-70. doi: 10.1111/bph.12043. PMID: 23121618; PMCID: PMC3596650.
6. Rock, E.M., Limebeer, C.L., Petrie, G.N. et al. Effect of prior foot shock stress and Δ9-tetrahydrocannabinol, cannabidiolic acid, and cannabidiol on anxietylike
7. Ruhaak, Lucia & Felth, Jenny & Karlsson, Pernilla & Rafter, Joseph & Verpoorte, Rob & Bohlin, Lars. (2011). Evaluation of the Cyclooxygenase Inhibiting Effects of Six Major

Polecane dla Ciebie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.